Η Ajax γιά άλλη μια φορά καινοτομεί θέτοντας ψηλά το επίπεδο και στα ενσύρματα συστήματα ασφαλείας. Σε αντίθεση με την τεχνολογία  που εξακολουθεί να υπάρχει απο την δεκαετία το 80 στη βιομηχανία των συστημάτων ασφάλειας, η AJAX ανέπτυξε μια νέα ενσύρματη τεχνολογία ψηφιακής γενιάς που λέγεται Fibra. H τεχνολογία  Fibra συνδυάζει την αξιοπιστία των καλωδίων με την ελευθερία διασύνδεσης και αντλησης πληροφοριών απο τα ασύρματα συστήματα. Έτσι μία  συνηθισμένη καλώδιακή εγκατάσταση δύο ζευγών καλωδίων σε συνδυασμό με Fibra, αποκτα νέα  χαρακτηριστικά.και εκπληκτικές δυνατότητες

Συνδεσιμότητα έως 2.000 μέτρα, συμβατότητα με όλους τους τύπους συσκευών, 60 ώρες λειτουργίας συστήματος αποτελούμενου από 30 συσκευές με εφεδρική μπαταρία, προηγμένη αντιδολιοφθορά, επαληθεύσεις με φωτογραφίες, άμεσες ειδοποιήσεις, εγκατάσταση χωρίς προβλήματα και απομακρυσμένη διαμόρφωση μέσω εφαρμογής .

Ετσι ότι δυνατότητα υπήρχε στον ασύρματο Ajax είναι τώρα διαθέσιμο με καλώδια και Fibra

 

Fibra με μιά ματιά

Ασύρματη εμπειρία σε ενσύρματη σύνδεση

Σε φυσικό επίπεδο, το Fibra μοιάζει με σύνδεση διαύλου bus : Ολοι οι ανιχνευτές συνδέονται σε έναν πίνακα ελέγχου με ένα καλώδιο τεσσάρων συρμάτων. Ωστόσο, η πραγματική επανάσταση κρύβεται σε επίπεδο λογισμικού. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας Fibra έχει κληρονομήσει όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας  Jeweler. Απαιτεί ελάχιστη ισχύ για αμφίδρομη μετάδοση πακέτων δεδομένων. Αυτή η δυνατότητα παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε σύγκριση με τις αναλογικές και ψηφιακές λύσεις που διατίθενται στην αγορά.

 

Σε ένα καλώδιο με την τεχνολογία  Fibra μπορούμε  να συνδέσουμε από έναν ανιχνευτή έως δεκάδες διαφορετικούς ανιχνευτές, σειρήνες και πληκτρολόγια σε οποιονδήποτε συνδυασμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανιχνευτές MotionCam Fibra όπου στέλνουν οπτική επιβεβαίωση. Δεν χρειάζεται ξεχωριστό καλώδιο για να λαμβάνουμε επαληθεύσεις φωτογραφιών. Μεταδίδονται μέσω της ίδιας γραμμής που χρησιμοποιούν οι αισθητήρες  του συστήματος με τον κεντρικό πίνακα συναγερμού. Στην εφαρμογή Ajax, οι συσκευές οργανώνονται ανά δωμάτια και ομάδες, ανεξάρτητα από τη φυσική τους σύνδεση με έναν κόμβο. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα ασφαλείας έχει τόσο φυσική όσο και ψηφιακή αρχιτεκτονική.

 

 

Πολλαπλές γραμμές Fibra επιτρέπουν στην καλωδίωση να περάσει από μια βολική και ασφαλή διαδρομή και στη συνέχεια προσαρμόζουν την ψηφιακή αρχιτεκτονική του συστήματος στην εφαρμογή PRO. Με τέτοια ευελιξία και περιθώριο μήκους 2 km, ανεξάρτητα από το αν προστατεύετε ένα πολυώροφο κτίριο ή πολλά κτίρια, δεν χρειάζεται να περιπλέκετε το σύστημά σας με ενισχυτές σήματος ή πρόσθετα τροφοδοτικά.

 

 

Επιτρεπόμενο μήκος γραμμής Fibra σε σύγκριση με το μέσο μήκος σύρματος της βιομηχανίας.

Η λογική του πρωτοκόλλου επικοινωνίας Fibra εξασφαλίζει προστασία από σύγκρουση: ακόμη και 30 ανιχνευτές που συνδέονται σε μία γραμμή θα επικοινωνούν σταθερά ακόμη και όταν ενεργοποιούνται ταυτόχρονα. Οι συναγερμοί μεταδίδονται σε 0,15 δευτερόλεπτα.

Εκπληκτική ενεργειακή απόδοση

Χάρη στο Fibra, οι ανιχνευτές καταναλώνουν δεκάδες μικροαμπέρ. Αυτό είναι 100 φορές λιγότερο από τον μέσο όρο της βιομηχανίας για ψηφιακούς ενσύρματους ανιχνευτές. Αυτή η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας επιτρέπει τη σύνδεση περισσότερων συσκευών με μία μόνο γραμμή και επιτρέπει μεγαλύτερες ενσύρματες συνδέσεις. Αυτό οφείλεται στη λογική του πρωτοκόλλου που κληρονόμησε τα βασικά χαρακτηριστικά του Jeweler.

Η επικοινωνία Fibra οργανώνεται σύμφωνα με την αρχή TDMA. Σε κάθε συσκευή εκχωρείται ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο για την ανταλλαγή δεδομένων με έναν διανομέα. Τον υπόλοιπο χρόνο, οι μονάδες επικοινωνίας τους είναι ανενεργές. Αυτό μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και βοηθά στην αποφυγή παρεμβολών ακόμα και όταν πολλές συσκευές επικοινωνούν ταυτόχρονα.

 

Τα χρονικά τμήματα  είναι οργανωμένα έτσι ώστε οι συναγερμοί να μεταδίδονται άμεσα. Εάν ο ανιχνευτής δεν ανταποκριθεί, ο διανομέας επαναλαμβάνει το αίτημα δύο φορές ακόμη και στη συνέχεια ειδοποιεί τους χρήστες και την εταιρεία ασφαλείας για την απώλεια της συσκευής.

Το αποτέλεσμα είναι η εξαιρετική αυτονομία του συστήματος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. 30 ενσύρματες συσκευές Fibra θα λειτουργούν για 60 ώρες με εφεδρική μπαταρία 7 Ah. Αυτό είναι 5 φορές περισσότερο από ό,τι απαιτεί ο Βαθμός 2 και πληροί τις απαιτήσεις του Βαθμού 3.

👉 What are Grades and why is it so important for a security system to have them

Προηγμένο σύστημα αντισαμποτάζ

Για την προστασία των μεταδιδόμενων δεδομένων, το Fibra χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση που διαθέτει ένα δυναμικό κλειδί. Η παραβίαση και η πρόσβαση στα δεδομένα θα απαιτήσει τεράστια υπολογιστική ισχύ και χρόνο. Είναι δηλαδή μάταιος κόπος. Ωστόσο, ακόμη και τα κρυπτογραφημένα δεδομένα πρέπει να προσεγγιστούν. Κάθε συνεδρία επικοινωνίας μεταξύ ενός διανομέα και μιας συσκευής ξεκινά με έλεγχο ταυτότητας: συγκρίνονται μοναδικοί δείκτες και ιδιότητες. Εάν τουλάχιστον μία παράμετρος αποτύχει στην επαλήθευση, ένας διανομέας αγνοεί τις εντολές της συσκευής. Επομένως, δεν έχει νόημα η παραποίηση ή η υποκλοπή δεδομένων.

Ένα σύστημα Ajax παρακολουθεί συνεχώς την κατάστασή του: ένας διανομέας ελέγχει τις συνδεδεμένες συσκευές με τη συντομότερη δυνατή κανονικότητα, που καθορίζεται αυτόματα από το σύστημα. Η τάση σε κάθε συσκευή παρακολουθείται. Εάν η γραμμή είναι κατεστραμμένη και αρχίσει να πέφτει το ρεύμα, θα λάβετε επίσης μια ειδοποίηση. Το σύστημα ανιχνεύει αμέσως βραχυκύκλωμα στη γραμμή και ειδοποιεί τον σταθμό παρακολούθησης και τους χρήστες. Και όταν το πρόβλημα επιλυθεί, δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε τις ασφάλειες: το σύστημα θα επαναφέρει τη λειτουργία αυτόματα.

Επιπλέον, η επερχόμενη ενημέρωση OS Malevich θα επιτρέψει τη φυσική προστασία της γραμμής Fibra από το σπάσιμο. Για να το κάνετε αυτό, συνδέστε την αρχή της γραμμής σε έναν τερματικό διανομέα και το άκρο του στο άλλο. Μια τέτοια σύνδεση δημιουργεί μια τοπολογία δακτυλίου. Σε περίπτωση σφάλματος γραμμής, ο δακτύλιος χωρίζεται σε δύο τμήματα εργασίας, μια εταιρεία ασφαλείας και οι χρήστες ειδοποιούνται για το συμβάν.

 

 

Το Fibra υποστηρίζει την τοπολογία σύνδεσης δακτυλίου. Με το Hub Hybrid, μπορούν να υπάρχουν έως και 4 δακτύλιοι στο σύστημα
.

Νέες δυνατότητες στις εφαρμογές PRO

Η Fibra έχει κληρονομήσει πλήρως την ασύρματη εμπειρία χρήστη του Ajax. Οι ειδοποιήσεις εφαρμογών περιέχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες: τον τύπο συμβάντος, την ημερομηνία, την ώρα, το όνομα του ανιχνευτή, την αίθουσα τοποθέτησης. Λόγω της δυνατότητας διευθυνσιοδότησης των συσκευών, γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει στο σύστημα και στις εγκαταστάσεις — ακόμα κι αν έχουν συνδεθεί δώδεκα ανιχνευτές σε μία γραμμή. Προσθέστε σε αυτό τις επαληθεύσεις φωτογραφιών με ανιχνευτή κίνησης MotionCam και θα έχετε τη μέγιστη πληροφόρηση και έλεγχο του συστήματος στα χέρια σας.

Για να απλοποιήσουμε την εγκατάσταση ενσύρματων συσκευών Fibra, έχουμε αναπτύξει ειδικά εργαλεία λογισμικού. Η λειτουργία σάρωσης γραμμής εντοπίζει αυτόματα συσκευές που δεν έχουν αντιστοιχιστεί στο hub και επιτρέπει την προσθήκη τους στο σύστημα — με μερικά μόνο κλικ.

 

Η διεπαφή σάρωσης γραμμής Fibra στην εφαρμογή Ajax PRO.

Το ενσωματωμένο τεστ καταπόνησης της κατανάλωσης ενέργειας βοηθά να διασφαλιστεί ότι το σύστημα έχει επαρκή ισχύ σε οποιοδήποτε σενάριο. Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, ο μηχανικός εγκατάστασης χρησιμοποιεί την εφαρμογή PRO για να προσομοιώσει τη μέγιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας: οι ανιχνευτές δίνουν συναγερμούς, τα πληκτρολόγια ενεργοποιούνται και οι σειρήνες ενεργοποιούνται. Εάν το σύστημα περάσει τη δοκιμή, θα έχει επαρκή ισχύ σε κάθε περίπτωση.

Εάν χρησιμοποιείτε μια ενσωματωμένη εφαρμογή PRO Desktop για την παρακολούθηση συστημάτων Ajax, η λίστα των βολικών λειτουργιών συμπληρώνεται με αυτόματο συγχρονισμό συστήματος. Μετά τη διαδικασία εγκατάστασης και εγκατάστασης, γίνεται αυτόματη λήψη όλων των ρυθμίσεων του εξοπλισμού Ajax από τον διακομιστή cloud. Ο μηχανικός του σταθμού παρακολούθησης δεν χάνει χρόνο στη χειροκίνητη μεταφορά συσκευών, γεγονός που εξαλείφει τα μηχανικά σφάλματα.

Το Fibra σημαίνει ευελιξία, αξιοπιστία και έλεγχο. Ως μέρος του οικοσυστήματος του Ajax, η νέα ενσύρματη τεχνολογία κατέστησε δυνατή μια συνεπή εμπειρία χρήστη, ανεξάρτητα από τη σύνδεση μεταξύ των συσκευών και του διανομέα. Το αποτελεσματικό υλικό και το εξελιγμένο λογισμικό έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας άλλης σειράς προϊόντων Ajax θέτοντας νέα πρότυπα στον κλάδο της ασφάλειας.